Při koupi lilku si dobře prohlédněte dužninu: pokud jsou na ní hnědé skvrny, je lilek přezrálý nebo dlouho skladovaný. Podle tmavých skvrn poznáte, že se brzy zkazí.
Lilek na grilu se sýrem Feta
Co potřebujeme:
- velký lilek
- sýr Feta
- olivový olej
- vinný ocet
- med
- chilli
- polníček
- paprika
Nakrájíme si lilek na kolečka, zakápneme olivovým olejem a dáme na gril. Než se lilek ugriluje, připravíme si jednoduchou zálivku. Smícháme olivový olej s vinným octem a lžičkou medu. Kdo má rád pálivé, může přidat trošku chilli. Lilek vyndáme z trouby, nazdobíme na talíř, přidáme nakrájený sýr Feta, kousek papriky, polníček a zakápneme dresinkem.
Přeji dobrou chuť :-)
Proč je dobré jíst lilek?
- nízkokalorická zelenina
- ideální pro diabetiky
- obsahuje vysoké množství vlákniny
- přispívá k lepší činnosti střev a ke snižování cholesterolu
- obsahuje vitamíny B, C a mangan
- obsahuje hořčík, vápník, železo, zinek